Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu a nezapomínat jména přátel? V této knize najdete seznam tučných potravin, které výživoví poradci a lékaři většinou bez milosti vykazují na černou listinu. Kvalitní a zdravé tuky jsou přitom nejdůležitější živinou v naší stravě.
MUDr. David Frej přesvědčivě dokazuje, že epidemii cukrovky, obezity, nemocí srdce a dalších civilizačních nemocí způsobila propagovaná nízkotučná strava s převahou nezdravých průmyslově zpracovaných tuků a margarínů provázená nadbytkem sacharidů a rafinovaných cukrů. Přináší výsledky studií, které ukazují, že cukry spolu s nedostatkem tuků a také nízká hladina cholesterolu zkracují život a zvyšují riziko nemocí. První a nejdůležitější je proto zařadit do stravy více zdravých tuků v kvalitním mase, másle, sádle, ořeších a vejcích. Velice důležité jsou pro nás také kakao a nerafinované rostlinné oleje, například řepkový, olivový nebo kokosový.
Zdravé tuky působí na organismus velice příznivě:
- Chrání před nemocemi srdce, mozkovou mrtvicí a cukrovkou.
- Snižují riziko demence a zpomalují stárnutí.
- Působí protizánětlivě.
- Patří do první linie boje proti rakovině.
- Nezpůsobují ukládání tuku v těle a podporují hubnutí.
- Cholesterol je zdraví prospěšná látka.
Vazba: vázaná
Rozměr: 130 ×210 mm
Hmotnost:
EAN: 978-80-7281-512-8
Rok vydání: 2016
I. TUKY – ZÁKLAD ZDRAVÍ
1. Zdravé a škodlivé tuky- Tuky – základní živina
- Zdravé a škodlivé tuky
Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)
Nejškodlivější látka všech dob
Nasycené tuky
Polynenasycené tuky
Zdraví prospěšná omega-6 mastná kyselina
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-9 mastné kyseliny
- První mýtus: Optimální je nízkotučná strava
- Druhý mýtus: Cholesterol je rizikový faktor nemocí srdce a cév. Potraviny bez cholesterolu jsou zdravé
- Třetí mýtus: Sacharidy jsou základní živina nutná pro život
- Čtvrtý mýtus: Maso, vejce a sádlo bychom měli omezit a nahradit rostlinnými oleji a margaríny
- Pátý mýtus: Nasycené tuky zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu a riziko nemocí srdce
- Šestý mýtus: Tuky způsobují obezitu a cukrovku.
- Sedmý mýtus: Vegani a vegetariáni jsou zdravější.
- Sběrači, lovci a zemědělci
- Olivový jih
- Masový sever: pach masa, vlčí hlad a přejídání
- Invaze cukru
- To jsou paradoxy
- Nasycené tuky v jídle nejsou nebezpečné
- Lidský experiment
II. MASO, MÁSLO A CHOLESTEROLOVÁ HYSTERIE
5. Pravěká strava- Opice jedí maso
- Proč jíst maso, vejce a kokosový olej
- Rok života jen na mase
- Když cukr nahradíme tukem
- Uzeniny zvyšují riziko rakoviny stejně jako kouření
- Mýtus o zdravějším drůbežím mase
- Mléčné výrobky: proč NE
- Mléčné výrobky: proč ANO
- Jsme anatomicky všežravci, nebo vegetariáni?
- Jsou zdravější vegetariáni, nebo ti, co jedí maso?
- Vězni cholesterolové teorie
- Vyšší cholesterol prodlužuje život
- Kornatění tepen a cholesterol
- Hodný a zlý cholesterol neexistují
- Cholesterol je jen jeden z rizikových faktorů
- Vysoký cholesterol chrání před infekcemi a rakovinou
- Strava přímo neovlivňuje hodnoty cholesterolu v krvi
- Statiny – nejvýdělečnější léky všech dob
- Je rostlinný cholesterol zdravý?
- Nejen léky na cholesterol
- Tuky proti nemocem
- Nemoci srdce
- Zdravý mozek
- Metabolický syndrom
- Cukrovka
Strava a cukrovka
Omezení sacharidů a zvýšení tuků jako řešení
- Nadváha
Tuky versus cukry ve studiích
- Nízkotučná strava není cesta ke zhubnutí
- Hubnutí s tuky
- Rakovina
III. TUČNÉ SUPERPOTRAVINY
11. Strava se zdravými tuky- Test: Máte omezit sacharidy a cukry?
- Zásady správného stravování
- Co tedy jíst?
Pravidlo 1: Zdravé tuky
Pravidlo 2: Dvakrát týdně rybu
Pravidlo 3: Kvalitní bílkoviny
Pravidlo 4: Omezte sacharidy, hlavně cukr a lepek
Pravidlo 5: Denně zeleninu
Pravidlo 6: Zelené potraviny, řasy a koření
Pravidlo 7: Fermentované potraviny
- Kombinování potravin
- Pitný režim
- Olivy a olivový olej
Olivový olej
- Hořká čokoláda a kakao
- Sardinky, losos a další ryby
- Vejce
- Šrucha zelná (Portulaca oleracea)
- Zvěřina a maso z pastvin
- Tofu, tempeh a luštěniny
- Máslo a ghí
Máslo
Ghí (přepuštěné máslo)
- Kefír
- Avokádo
- Kokosový olej
- Ořechy a semínka
Zázračný ořešák
Další ořechy
Chia semínka
Lněné semínko
Další semínka
IV. TUKY JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTA
13. Denní režim pro zdraví- Hlavní principy zdravého denního režimu
- Spánek
Doporučení pro správný spánek
- Detoxikace
Detoxikační den
Smoothie a zeleninové šťávy
- Pohyb mírný, nikoliv intenzivní
Fyzická výdrž bez cukrů
Pohyb pro zdraví
Ranní energetické protahovací cvičení
- Stres a zdraví
Relaxační techniky a snížení stresu
Jóga
16. Rostlinné oleje a tuky v kuchyni
- Nejméně zdravé oleje
- Zdravé tuky
Živočišné tuky
Jak zvolit vhodný olej
- Stabilita olejů
- Skladování
- Příklady zdravě tučné stravy s nižším množstvím sacharidů
- Abecední seznam receptů
- Recepty
Kokosový jogurt s chia semínky a mandlemi
Avokádová čokoládová pěna
Zapečená jáhlová kaše s jahodami
Avokádový tataráček
Restované avokádo s piniovými oříšky
Grilované plátky z cukety s rukolou a piniovými oříšky
Pomazánka ze sardinek
Vývar z ryb
Vývar z hovězích morkových kostí
Polévka z mungo dálu
Letní zeleninová polévka
Grilovaný filet z candáta na citronovém koření, se semínky
a ořechy, zelenina pečená na ghí v alobalu
Dušené jelení maso s mandlemi
Losos pečený v alobalu
Plněný patizon zapečený se sýrem fontina
Cuketová omeleta s čerstvým koriandrem
Dušená kapusta s batáty
Bezlepkové těstoviny s omáčkou z dýně, parmezánem
a semínky
Míchaný listový salát s vlašskými ořechy
Salát mesclun
Salát z quinoy
Zapečené ovoce s mandlovou drobenkou
Ovocný špaldový koláč
Čokoládové sušenky bez lepku
Nepečené sladké kostky
Kakaové smoothie s mandlemi a avokádem
Tukové smoothie
Bílkovinné smoothie
Kokosové čatní
Máslo s olivovým olejem
Domácí zdravá majonéza
Bylinkový olej
Abecední rejstřík