Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánětlivá reakce. Přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty proto, abychom zůstali zdraví. Problém nastává, když zánět v těle přetrvává a přechází do chronického stavu.

Jak jsem popsal v knize ZÁNĚT – SKRYTÝ ZABIJÁK, v současné konzumní společnosti zvyšuje kaloricky bohatá, ale na živiny a antioxidanty chudá strava tendenci ke dlouhodobému, často neviditelnému zánětu a k civilizačním nemocím, které jsou s ním spjaty, jako jsou alergie, kardiovaskulární a autoimunitní choroby, cukrovka, obezita, psychické poruchy nebo nádorová onemocnění. Lidé pravidelně konzumují mnoho potravin, které jim nedělají dobře. Když provedou stravovací změny a vynechají některé složky stravy, na než může být tělo citlivé nebo přímo alergické, netrvá zpravidla dlouho a začnou se cítit lépe.

Tuto knihu jsem připravil na základě praktických zkušeností a moderních vědeckých poznatků. Zahrnuje srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy i originální a nutričně vyvážené recepty splňující zásady protizánětlivé kuchyně. Můžete si podle ní sestavit vlastní jídelníček z potravin, které působí protizánětlivě a snižují riziko chronických nemocí. Najdete zde recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, dezerty a hlavní jídla bezmasá i s masem.

Autor: David Frej
Nakladatel: Eminent
Počet stran: 176
Vazba: pevná bez přebalu lesklá
Rozměr: 150 ×210 mm
Hmotnost:
ISBN: 978-80-7281-520-3
Rok vydání: 2017

Úvod

1| Co je zánět?

Jak poznám, že mám v těle zánět
  • Objektivní hodnocení zánětu
Důležitost stravování
  • Bílkoviny
  • Tuky
  • Sacharidy
  • Vláknina
  • Antioxidanty
  • Strava na prvním místě
Potravinové alergie, intolerance a zánět
  • Co je potravinová alergie?
  • Další časté potravinové alergie
  • Látky v potravinách, které mohou podporovat zánět
Zdravé střevo
  • Střevní bariéra
  • Prebiotika
  • Probiotika

2| Strava a zánět

  • Jídlo jako informace
  • Zánět, vegani a vegetariáni
Strava podporující zánět
Potraviny proti zánětu
  • Ovoce a zelenina
  • Bezlepková strava
  • Čím sladit
  • Obsah
  • Zelené potraviny, řasy a výhonky
  • Houby
  • Protizánětlivé oleje
  • Ořechy
  • Semena
  • Ryby
  • Kvalitní maso
  • Vývary z kostí či hub
  • Vejce
  • Luštěniny
  • Fermentované potraviny
  • Byliny a koření
  • Omáčky a dochucovadla
Pitný režim
Cítit se lépe
  • Bio potraviny
  • Vaření a zánět
  • Jezte více protizánětlivých potravin
Vhodné a nevhodné potraviny

3 | Recepty proti zánětu

Vzorové týdenní jídelníčky
135 originálních receptů proti zánětu
  • Předkrmy
  • Polévky
  • Bezmasá jídla
  • Přílohy
  • Ryby
  • Saláty
  • Maso
  • Sladká jídla
  • Pochutiny
  • Nápoje

Abecední seznam receptů

Použitá literatura