Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánětlivá reakce. Přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty proto, abychom zůstali zdraví. Problém nastává, když zánět v těle přetrvává a přechází do chronického stavu.
Jak jsem popsal v knize ZÁNĚT – SKRYTÝ ZABIJÁK, v současné konzumní společnosti zvyšuje kaloricky bohatá, ale na živiny a antioxidanty chudá strava tendenci ke dlouhodobému, často neviditelnému zánětu a k civilizačním nemocím, které jsou s ním spjaty, jako jsou alergie, kardiovaskulární a autoimunitní choroby, cukrovka, obezita, psychické poruchy nebo nádorová onemocnění. Lidé pravidelně konzumují mnoho potravin, které jim nedělají dobře. Když provedou stravovací změny a vynechají některé složky stravy, na než může být tělo citlivé nebo přímo alergické, netrvá zpravidla dlouho a začnou se cítit lépe.
Tuto knihu jsem připravil na základě praktických zkušeností a moderních vědeckých poznatků. Zahrnuje srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy i originální a nutričně vyvážené recepty splňující zásady protizánětlivé kuchyně. Můžete si podle ní sestavit vlastní jídelníček z potravin, které působí protizánětlivě a snižují riziko chronických nemocí. Najdete zde recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, dezerty a hlavní jídla bezmasá i s masem.
Autor: David Frej
Nakladatel: Eminent
Počet stran: 176
Vazba: pevná bez přebalu lesklá
Rozměr: 150 ×210 mm
Hmotnost:
ISBN: 978-80-7281-520-3
Rok vydání: 2017
Úvod
1| Co je zánět?
Jak poznám, že mám v těle zánět- Objektivní hodnocení zánětu
- Bílkoviny
- Tuky
- Sacharidy
- Vláknina
- Antioxidanty
- Strava na prvním místě
- Co je potravinová alergie?
- Další časté potravinové alergie
- Látky v potravinách, které mohou podporovat zánět
- Střevní bariéra
- Prebiotika
- Probiotika
2| Strava a zánět
- Jídlo jako informace
- Zánět, vegani a vegetariáni
Potraviny proti zánětu
- Ovoce a zelenina
- Bezlepková strava
- Čím sladit
- Obsah
- Zelené potraviny, řasy a výhonky
- Houby
- Protizánětlivé oleje
- Ořechy
- Semena
- Ryby
- Kvalitní maso
- Vývary z kostí či hub
- Vejce
- Luštěniny
- Fermentované potraviny
- Byliny a koření
- Omáčky a dochucovadla
Cítit se lépe
- Bio potraviny
- Vaření a zánět
- Jezte více protizánětlivých potravin
3 | Recepty proti zánětu
Vzorové týdenní jídelníčky135 originálních receptů proti zánětu
- Předkrmy
- Polévky
- Bezmasá jídla
- Přílohy
- Ryby
- Saláty
- Maso
- Sladká jídla
- Pochutiny
- Nápoje