Trápí vás únava, zažívací obtíže, poruchy stolice, kožní vyrážky, páchnoucí pot, bolesti, omezení pohybu či výkyvy nálad? Už starověcí lékaři věděli, že nemoci začínají ve střevech a že léčba musí začínat právě tam. Moderní věda jejich myšlenky rozvinula. Tato kniha vysvětluje, jak je možné pomocí zdravé střevní mikroflóry stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin a předcházet nemocem, jako jsou alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence a rakovina, nebo snížit jejich riziko. Zmíněná onemocnění mají svůj počátek v propustném střevu a také v dysbióze, nerovnováze ve složení střevní flóry. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je přizpůsobit stravu. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky, a tak rozvoji těchto nemocí brání. Ve zdravém střevě se také tvoří důležité neurotransmitery, například známý „hormon štěstí“ serotonin, který výrazně podporuje psychiku.
Tato publikace obsahuje recepty na snídaně, svačiny, polévky i hlavní jídla, zajímavou část tvoří saláty a dezerty. Ukazuje, jak připravit jídla s houbami různými způsoby zpracování, které v nich aktivují zdraví prospěšné látky. Hlavní část knihy je věnována probiotikům, prospěšným bakteriím v našich střevech, a jejich zdrojům, kvašeným mléčným a sójovým výrobkům, mořským řasám, zelenině a nápojům. V oddílu věnovaném prebiotikům, jež stimulují růst těchto bakterií, najdete recepty na zpracování luštěnin, obilovin, semínek, zeleniny a ovoce.
Autor: David Frej, Kateřina Weinerová
Nakladatel: Eminent
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná bez přebalu lesklá
Rozměr: 147X210 mm
Hmotnost: 0,35 kg
ISBN: 978-80-7281-555-5
Rok vydání: 2020
- Úvod
Mikroflóra a zdraví
- Stimulace imunity
- Syntéza vitaminů
- Podpora trávení
- Profylaxe
- Obrana střevního systému
- Produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem
- Antioxidativní role
- Metabolické děje
- Druhý mozek
- Zdravý trávicí systém
- Diverzita mikrobiomu
- Syndrom propustného střeva
- Účinek stravy na mikroflóru
- Cukry a sacharidy
- Vláknina
- Proteiny
- Tuky
- Mikronutrienty
- Éčka
- Vliv různých druhů stravy na mikroflóru
- Prebiotika
- Probiotika
- Polyfenoly
- Odstranění spouštěcích faktorů
- Vyvážená protizánětlivá strava
Receptář
Houby
- Sušení
- Dušení ve vlastní šťávě s přidáním tuku
- Zmrazení
- Zkvašování
- Grilované houbové plátky
- Škvarky z růžovek
- Jednohubky z pečených žampionů
- Pomazánka ze směsi hub
- Houby v nálevu s cibulí
- Salát z restovaných lišek s rukolou
- Salát z pekingského zelí a Jidášova ucha
- Hustá houbová polévka s batáty
- Čistý vývar z hub
- Dršťková polévka z hlívy ústřičné
- Krémová polévka z lišek
- Česnečka s hlívou
- Polévka se šiitake a tofu
- Zelná polévka se sušenými houbami
- Žampionová polévka s česnekem
- Houbový kuba trochu jinak
- Přírodní houbové plátky
- Houbová směs s pórkem
- Žampionové klobouky na víně
- Guláš z čerstvých lišek
- Bezlepkové těstoviny s houbami
- Rizoto z hub, hnědé rýže basmati a divoké rýže
- Květákové placičky s houbami
- Houbové ražniči
- Quinoa na kari s houbami
- Rýžové nudle s Jidášovým uchem
- Probiotika
- Brynzová pomazánka I
- Brynzová pomazánka II
- Nakládané olomoucké tvarůžky
- Tvarůžková pomazánka
- Sýrová roláda
- Zeleninová polévka s parmazánem
- Zapečená zelenina s čedarem
- Rýže a čočka s česnekovým jogurtem
- Zelný salát s jogurtem
- Dýňové smoothie s jogurtem
- Kokosový jogurt I
- Kokosový jogurt II
- Kokosový jogurt III
- Nápoj lassí naslano
- Nápoj lassí nasladko
- Miso rybí polévka
- Vegetariánská polévka rámen
- Česneková polévka s uzeným tempehem
- Pomazánka z přírodního tempehu
- Směs s marinovaným tempehem
- Natto s avokádem a rukolou
- Pomazánka z natta
- Natto s rýží
- Kvašené okurky
- Kysané bílé zelí
- Kysané červené zelí
- Zelenina ve slaném nálevu
- Cuketové čatní
- Nakládané olivy
- Pickles v oleji
- Kimči
- Kombucha
Prebiotika
Zelenina- Dušené artyčoky
- Nakládané artyčoky s quinoou
- Cibulová polévka
- Pečené cibulové kroužky
- Pečená čekanka
- Čekankový salát s řeřichou
- Česneková pomazánka
- Česneková polévka s rukolou
- Pórková polévka s vejcem
- Pórek s křenem
- Jarní salát z pampelišek
- Rukolový salát s pomerančem
- Salát mesclun
- Rajčatová polévka s krutony
- Slaný koláč s bio rajčaty
- Cizrnové placičky s jogurtovým dipem
- Cizrnová kaše s restovanou cibulkou
- Kotlík z červené čočky a zeleniny
- Salát s čočkou beluga
- Pomazánka z červených fazolí
- Masala z vigny čínské (fazole černé oko)
- Polévka z mung dálu
- Kváskový žitný chléb
- Křupavé müsli z bezlepkových vloček
- Slané placičky z ovesných vloček
- Tvarohová pomazánka se lněným semínkem
- Ovocný salát z bobulí s kustovnicí
- Borůvkový chia shake
- Salát s jahodami a chřestem
- Kvašená jablka
- Pečené chipsy ze zelených banánů
Zdravé střevo
Sladké snídaně- Celozrnné müsli se sušeným ovocem
- Jáhlová kaše s ořechy
- Pesto z lístků mladých ředkviček
- Obložený snídaňový chléb
- Domácí celozrnný chleba se lněným semínkem
- Avokádo plněné tuňákem
- Červená řepa s kozím sýrem a ořechy
- Chléb s letní zeleninou
- Zeleninová polévka s novými bramborami
- Silný vývar z bio kuřete se slzovkou
- Vývar z bio hovězích kostí
- Vegetariánská paella
- Pestrá zeleninová pánev
- Grilovaný losos v sezamu
- Cizrnové kari
- Kančí ragú na červeném víně
- Dušené hovězí s pečenými batáty
- Salát z pekingského zelí
- Quinoa salát
- Těstovinový salát s lososem
- Mrkvový koláč
- Kaštanový krém
- Smoothie z višní
- Abecední seznam receptů
- Abecední rejstřík ingrediencí
- Bibliografie