Harmonická strava, vytvářená vhodnou kombinací potravin a koření, je základem návratu k rovnováze organismu. V této výjimečné kuchařce našeho předního odborníka na ájurvédskou medicínu najdete originální recepty kombinující principy vaření podle ájurvédské medicíny a středomořské stravy. Chutné pokrmy jsou natolik jednoduché, že je rychle zvládnou i kuchaři-začátečníci, a pokročilí v nich najdou inspiraci k obohacení svého kuchařského umění.
Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Rozměr: 130×210 mm
Hmotnost:
EAN: 9788072814022
Rok vydání: 2010
Vazba: vázaná
Rozměr: 130×210 mm
Hmotnost:
EAN: 9788072814022
Rok vydání: 2010
Úvod
Základní principy ájurvédy
Kombinování potravin
Zásady správné úpravy jídel
Seznam používaného koření
Ostatní doporučené suroviny
Směsi koření
Snídaně
Kičadi (khičrí) – základní harmonický pokrm
Obilná jídla
Zeleninová jídla
Luštěniny
Panír
Saláty
Přílohy
Teplé zeleninové přílohy
Dezerty a sladká jídla
Dochucovadla
Ořechy a semínka
Nápoje
Abecední rejstřík jídel
Seznam vyobrazených jídel
– I – ÁJURVÉDA, MEDICÍNA DLOUHOVĚKOSTI
Co je ájurvédaZákladní principy ájurvédy
- Naše konstituce
- Určování osobní konstituce (test)
- Dotazník k určení konstituce
- Váta
- Pitta
- Kapha
- Zdraví a nemoc
- Roční režim
- Stravovací doporučení pro roční doby
- Vzorové menu
- Agni – princip trávení potravy
- Áma
- Šestero chutí
- Účinek potravin
- Zásady zdravého stravování
- Syrová a vařená strava
- Ohřívaná jídla
- Zásaditá a kyselinotvorná strava
- Vegetariánství – ano či ne?
- Celozrnné obiloviny
- Zelenina
- Ovoce
- Luštěniny
- Ořechy a semínka
- Sladidla
- Mléčné výrobky
- Vejce
- Maso
- Ájurvédská koření a jejich směsi
- Koření a potraviny
Kombinování potravin
- Nevhodné kombinace
- Co nemáme pít?
Zásady správné úpravy jídel
- Jak vařit?
- Vaříme
– II – RECEPTY PRO ZDRAVÍ
Poznámky a vysvětlivkySeznam používaného koření
Ostatní doporučené suroviny
Směsi koření
Snídaně
- Sladké snídaně
- Slané snídaně
- Zeleninový vývar
- Vodové polévky
- Polévky krémové
- Zahuštěné polévky
Kičadi (khičrí) – základní harmonický pokrm
Obilná jídla
Zeleninová jídla
Luštěniny
Panír
Saláty
Přílohy
Teplé zeleninové přílohy
Dezerty a sladká jídla
Dochucovadla
Ořechy a semínka
Nápoje
- Teplé nápoje
- Studené nápoje
- Lassí
- Ovocné a zeleninové šťávy
- Čaje
– DODATKY –
Doporučení potravin u základních konstitučních typů- Ovoce
- Zelenina
- Obiloviny
- Luštěniny
- Mléčné výrobky
- Živočišné potraviny
- Nápoje
- Semínka
- Oleje
- Ořechy
- Koření
- Sladidla
- Dochucovadla
Abecední rejstřík jídel
Seznam vyobrazených jídel