Harmonická strava, vytvářená vhodnou kombinací potravin a koření, je základem návratu k rovnováze organismu. V této výjimečné kuchařce našeho předního odborníka na ájurvédskou medicínu najdete originální recepty kombinující principy vaření podle ájurvédské medicíny a středomořské stravy. Chutné pokrmy jsou natolik jednoduché, že je rychle zvládnou i kuchaři-začátečníci, a pokročilí v nich najdou inspiraci k obohacení svého kuchařského umění.

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Rozměr: 130×210 mm
Hmotnost:
EAN: 9788072814022
Rok vydání: 2010
Úvod
 

– I – ÁJURVÉDA, MEDICÍNA DLOUHOVĚKOSTI

Co je ájurvéda
Základní principy ájurvédy
  • Naše konstituce
  • Určování osobní konstituce (test)
  • Dotazník k určení konstituce
  • Váta
  • Pitta
  • Kapha
  • Zdraví a nemoc
Denní režim a roční období
  • Roční režim
  • Stravovací doporučení pro roční doby
  • Vzorové menu
Strava z pohledu ájurvédy
  • Agni – princip trávení potravy
  • Áma
  • Šestero chutí
  • Účinek potravin
  • Zásady zdravého stravování
  • Syrová a vařená strava
  • Ohřívaná jídla
  • Zásaditá a kyselinotvorná strava
  • Vegetariánství – ano či ne?
Skupiny potravin
  • Celozrnné obiloviny
  • Zelenina
  • Ovoce
  • Luštěniny
  • Ořechy a semínka
  • Sladidla
  • Mléčné výrobky
  • Vejce
  • Maso
Ájurvéda a koření
  • Ájurvédská koření a jejich směsi
  • Koření a potraviny
Tuky a oleje
Kombinování potravin
  • Nevhodné kombinace
Pitný režim
  • Co nemáme pít?
Strava a mysl
Zásady správné úpravy jídel
  • Jak vařit?
  • Vaříme

– II – RECEPTY PRO ZDRAVÍ

Poznámky a vysvětlivky
Seznam používaného koření
Ostatní doporučené suroviny
Směsi koření
Snídaně
  • Sladké snídaně
  • Slané snídaně
Polévky
  • Zeleninový vývar
  • Vodové polévky
  • Polévky krémové
  • Zahuštěné polévky
Hlavní jídla
Kičadi (khičrí) – základní harmonický pokrm
Obilná jídla
Zeleninová jídla
Luštěniny
Panír
Saláty
Přílohy
Teplé zeleninové přílohy
Dezerty a sladká jídla
Dochucovadla
Ořechy a semínka
Nápoje
  • Teplé nápoje
  • Studené nápoje
  • Lassí
  • Ovocné a zeleninové šťávy
  • Čaje

– DODATKY –

Doporučení potravin u základních konstitučních typů
  • Ovoce
  • Zelenina
  • Obiloviny
  • Luštěniny
  • Mléčné výrobky
  • Živočišné potraviny
  • Nápoje
  • Semínka
  • Oleje
  • Ořechy
  • Koření
  • Sladidla
  • Dochucovadla
Příprava ghí
Abecední rejstřík jídel
Seznam vyobrazených jídel